Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti başkenti Gronzi'de büyük şair Nâzım Hikmet'in eşi Vera Tulyakova Hikmet ile beraber yazdığı bir eser sahnelendi.

Konuyla ilgili haber Çeçenistan Cumhuriyeti basınında yer aldı. G. Kariev’in ismini taşıyan Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu’nun hazırladığı “Nâzım Masalları” adlı eser Gronzi kentinde düzenlenen Etnik Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Haberde eserin yazarlarının Nâzım Hikmet ve eşi Vera Tulyakova-Hikmet olduğu belirtilirken eserin yönetmeni Soyjin Jambalova olduğu da ifade edildi.

Oyun, Rusyalı sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı.

Nâzım Hikmet’in manevi kızı Anna Stepanova daha önce yaptığımız bir röportajda bu tiyatro gösterisine ödül verildiğinin bilgisini şu sözlerle aktarmıştı:

“Ben biliyorum ki, bugün Gabdulla Kariev’in ismini taşıyan Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu’na, Nâzım Hikmet’in eserleri üzerine uyarlanan bir tiyatro oyunu gösterisi vesilesiyle ödül sunuluyor. Gerçekten de bundan dolayı bugün çok mutluyum! Bu çok güzel bir tiyatro gösterisi. Kısmen benim de katkı payım olduğu için çok onur duyuyorum. “

Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu Anna Stepanova’ya: “Nâzım Hikmet’in çocuklar için yazdığı herhangi bir tiyatro oyun eseri var mı?” sorusu ile gider. Bunun üzerine yaşananları şu cümleler ile anlatır:

“Ben Nâzım Hikmet’in başlattığı ve ölümünden sonra annemin tamamladığı bir tiyatro oyun eserini hatırladım. Bunun adı “Kör Padişah” idi. Ve oyunun yönetmeni Soyjin Jambalova ikinci bir çocuk eseri daha buldu. Bu “Aşık Bulut” adlı çocuk masalıydı. Bu arada bu eserin güzel bir çizgi filmi de çekilmişti. Ve yönetmen, Nâzım Hikmet’in bu eserlerini alarak, iki eseri “Kör Padişah” ve “Aşık Bulut”u birleştirdi. Ve çok güzel, şahane bir tiyatro oyunu oldu. Bu Kazan Tatar tiyatrosu için önemli bir çalışma. Eser şunu anlatıyor: “Kör Padişah” eserindeki gibi savaş insanları öldürebilir, savaş ülkeleri, canları yakabilir. Ama sevgi ve adalet savaşı yener! Bu “Kör Padişah” oyunu. İkinci eser, “Aşık Bulut” oyununda ise mesaj şu: açgözlülük her şeyi mahvedebilir, açgözlülük çevresindeki her yeri küle çevirebilir. Fakat sevgi, küle çevrilmiş kalbi ve toprağı tekrar canlandırabilir. Bu da “Sevdalı Bulut”ın senaryosu. Ve Kariev’in ismini taşıyan Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu; çok parlak, renkli, hüzünlü ve şen, sevinçli ve çok akıllı bir tiyatro gösterisi sundu. Ve bu tiyatro oyununda sadece çocuklar değil, aynı zamanda büyükler de gülüyor ve heyecanlı anlar geçiriyor. Bu çok güçlü, derin, renkli ve parlak bir çalışma! Ve bu çalışma bizim Rusya tiyatro fonunda, ortamında da güçlü şekilde fark edilmeye başladı. Bu tiyatro gösterisi, RF Tataristan’da “En İyi Çocuk Tiyatro Oyunu Ödülü”nü aldı. Bu tiyatro gösterisi, Grozni kentinde düzenlenecek Etnik Tiyatro Festivali’ne de katılacak. Bugün bu tiyatro gösterisi böyle bir şahane ödülü, Rus-Türk ödülünü aldı. Bence bu tiyatro gösterisi bize şunu anlatıyor: Her şeye rağmen umut var! Her şeye rağmen iyilik zafer kazanır! Yine de insanlar bunları unutmamalı, ve böylece insanlar çok şeyi yapabilir.”

Пьеса Назыма Хикмета на сцене российского театра

На сцене столичного театра Чеченской Республики было поставлено произведение Назыма Хикмета, написанное им в соавторстве с супругой Верой Туляковой. 

По сообщению чеченской прессы, на Всероссийском фестивале национальных театров в Грозном был представлен спектакль «Сказки Хикмета». Премьера постановки на произведение Назыма Хикмета, написанное поэтом в соавторстве с супругой Верой Туляковой, состоялась в Казанском татарском государственном театре юного зрителя имени Г. Кариева. Режиссером постановки выступила Сойжин Жамбалова. 

Зрители аплодировали стоя

В одном из своих интервью падчерица Хикмета Анна Степанова заявила, что театр имени Г. Кариева был удостоен почетной награды за постановку «Сказки Хикмета»:

«Сегодня Казанскому татарскому государственному театру юного зрителя имени Г. Кариева будет вручена почетная награда за спектакль «Сказки Хикмета», поставленный по произведениям Хикмета. Я так счастлива! Это действительно выдающаяся театральная постановка, и для меня большая честь быть частью этого события».

На вопрос представителя Казанского театра: «Писал ли Назым Хикмет пьесы для детей?» Анна Степанова ответила: «После смерти Назыма Хикмета моя мама завершила работу над одним его произведением, которое он начал писать еще при жизни. Называлась она «Слепой падишах». Сойжин Жамбалова нашла еще одну сказку Хикмета, написанную для детей, – «Влюбленное облако». По мотивам этой сказки был снят мультфильм. Сойжин Жамбалова объединила эти два произведения в рамках одной театральной постановки, и получился чудесный спектакль. Трудно переоценить значение этой работы. В основу первой части спектакля «Слепой падишах» легла идея победы любви и справедливости над злом, страданиями и войнами, уносящими человеческие жизни. Во второй части спектакля «Влюбленное облако» исцеляющая сила любви противопоставляется пагубной жадности, способной разрушить все прекрасное. Театр представил яркое, красочное, развлекательное, местами грустное, местами радостное и многозначное театральное представление. Спектакль полюбился не только детям, но и взрослым, которые смеются и переживают вместе с детьми. Он философский, глубокий, яркий и развлекательный! Эта работа уже заявила о себе в театральной среде. Спектакль стал победителем в номинации «Лучший спектакль для детей» Республиканской театральной премии, а также получил приглашение на Всероссийский фестиваль национальных театров, который пройдет в Грозном. А сегодня это представление было удостоено почетной награды Российско-турецкой дружбы. Я думаю, что главный посыл этой театральной постановки заключается в том, что пока человек жив, он никогда не должен терять надежды. Мы должны помнить, что добро всегда побеждает зло. Так нам все под силу».

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilet Başvuru Formu

Bilet Basvuru 7