‘’Nâzım’ın dostu kaldı mı başka yaşayan?’’
Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü aldığınız yıl konuşmanızda böyle seslenmiştiniz.
Rehberliğinizle aydınlattığınız yollarda Nâzım dostları sonsuza kadar yaşayacak! Tıpkı Nâzım gibi, Nâzım’ın dostu Hıfzı Topuz gibi!

Basın ve edebiyat dünyasının önemli ve saygın isimlerinden olan Topuz’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Onur Kurulu başkanlarından, TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, 1923’te İstanbul’da doğdu.
1942 yılında Galatasaray Lisesi’nden, 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1947-58 yıllarında Akşam gazetesinde çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1959’dan 1983’e kadar Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı.
1986’da başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu, Galatasaray ve İstanbul üniversitelerinin iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.
1998’de TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü, 2003’te TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, 2020’de Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü alan “Eski İstanbullu” olarak tanınan usta isim, çeşitli konularda elliden fazla kitap yazdı.
“Bizim bütün mazeretimiz zaman değil mi? Biliyor musunuz artık zamanın da tahammülü kalmadı,” diyen kültür insanı Hıfzı Topuz’un ailesine, yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyoruz.



Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir