Azeri asıllı Sovyet yazar Çingiz Hüseyinov, Nâzım Hikmet’in ölümünün 57. yılı olan 3 Haziran 2020 tarihinde Moskova’daki mezarı başında yapılan tören öncesinde şairle ilgili anılarını Medya Günlüğü’ne anlattı. 

Hüseyinov ilk olarak; “Azerbaycan asıllı Ekber Babayev, Nâzım’ın Moskova’daki yardımcısı ve aynı zamanda da  dostuydu. Babayev’le ben de arkadaştım. Bu dostluk sayesinde Nâzım’la tanıştım. Zaman zaman görüşüyorduk. Kuşkusuz büyük bir şair, kalbi geniş bir insandı” dedi. 

Ardından Nâzım Hikmet’le bir buluşmasını anlattı: “Hiç unutmam; 1958 yılında Azeri yazar ve şair Mehdi Hüseyin dönemin Türkiye Moskova Büyükelçisi’nin davetiyle Türkiye’ye gitmişti. Hüseyin o sıralar SSCB Yazarlar Birliği Sekreteri idi. Türkiye’den döndüğünde Kızıl Meydan’ın karşısındaki Moskova Oteli’nde onu ziyaret ettim. Odaya girdiğimde Nâzım da oradaydı. Çok dertli görünüyordu. Ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Önünde Türkçe kitap, gazete ve dergiler vardı. Bunları Hüseyin Türkiye’den getirmişti. Nâzım Türkçe yayınlarına dikkatle bakıyor, inceliyor ve neredeyse ağlamak istiyordu. Hüseyin bu arada ona Türkiye izlenimlerini, yaşadıklarını aktarıyordu. Hüseyin anlattıkça Nâzım’ın memleket hasretiyle azap çektiğini hissediyordum. Gözleri dolmuştu. Hüseyin’e bir kaç gazete, dergi ve kitap vermesini rica etti. Hüseyin’in ‘Nâzım, Bakü’ye gidene kadar bunlara göz atmam lazım. Daha sonra ulaştırırım sana’ demesi şairi daha da üzdü. Nasıl vatan hasret çektiği belliydi, insanı duygulandırıyordu. Kelimenin gerçek anlamıyla bir vatanseverdi.”  

Şairin mezarının Türkiye’ye taşınmasına karşı çıktığını belirten Hüseyinov, “Nâzım UNESCO koruması altındaki dünyaca ünlü Novodeviçiye Mezarlığı’nın en gözde yerinde yatıyor. Orada Rusya’nın ünlü bilim insanları, sanatçı ve politikacılarının mezarları var. Orası artık tarihi bir eser ve müze. O halde neden Nâzım’ı buradan çıkarmak istiyoruz? Moskova’ya gelen yabancı turistler de mezarlığı ziyaret ediyor. Tanınması açısından mezarının kalması gerekiyor. Ben mezarının başına anıtının yapılmasını da öneriyorum” dedi.

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir