Rusya ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesine, Türk edebiyatının Rusya’da tanıtılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkılarından dolayı 2015 yılı “Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü” Ali Galip Savaşır tarafından Ataol Behramoğlu’na(*) takdim edildi.
Behramoğlu konuşmasında, RTİB’in bir ezberi bozduğunu, eskiden Yazarlar Birliği’nin davetleriyle geldiklerini, şimdi RTİB’in Nâzım’ı anma etkinliklerini organize ettiğini, işadamı olmakla vatansever olmak arasında bir çelişki olmadığını, Türkiye’deki işadamlarına da örnek olmasını umut ettiğini ifade etti. Nâzım’ın da komünist olmakla vatansever olmak arasında bir çelişki olmadığını göstererek bir ezber bozduğunu, iyi bir insan olmak için insanları ve vatanını sevmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Nâzım’ın ölümünden sonra şiirlerinin Türk edebiyatına büyük bir nehir gibi geldiğini ve Türkiye’nin toplumsal ve edebi yaşamını derinden etkilediğini, 1960’lardan sonra Türk edebiyatını Nâzım’ın şiirleri olmaksızın düşünmenin mümkün olmadığını söyleyen Behramoğlu konuşmasını bir şiir okuyarak bitirdi.
(*) Ataol Behramoğlu, 1942 yılında Azerbaycan kökenli bir ailenin çocuğu olarak babasının yedek subay olarak görev yaptığı Çatalca’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1966 yılında mezun oldu. İlk şiir kitabı 1965’de yayınlanan, 60lı ve 70li yıllarda şiirleri ve fikirleriyle toplumcu kuşağın öncü aydınlarından biri oldu. 1972 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak gittiği Sovyetler Birliği’nde 2 yıl kalarak Moskova Devlet Üniversitesi’nde Rus edebiyatı üzerine çalıştı. 1980 darbesi sonrasında hapis yattı. Cezaevinde bulunduğu sırada, Asya-Afrika Yazarlar Birliği 1981 Lotus Ödülü’nü kazandı. PEN Yazarlar Derneği 2002 yılı “Dünya Şiir Günü Büyük Ödülü”nü aldı. Türkiye ve Rusya arasında yıllardır kültür elçiliği yapan Behramoğlu’na, 2008 yılında Rusya Federasyonu tarafından “Uluslararası Puşkin Nişanı” verildi.
Yorum Ekle