Nâzım Hikmet'in ölümünün 52. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Yeni Türkü Moskova'da Nâzım dostlarıyla bir araya geldi.

Nâzım Hikmet’in ölümünün 52. yılı anma etkinlikleri kapsamında, 3 Haziran 2015 tarihinde Moskova’da Yeni Türkü bir konser verdi.

Derya Köroğlu, ilk kez böyle bir vesileyle Moskova’ya geldiklerini, Nâzım’a yakın olmanın kendileri için gurur verici, seyircilerle bir arada olmanın da sevindirici olduğunu, bu imkanı tanıyan RTİB, Naki Karaaslan ve Ali Galip Savaşır’a teşekkür ettikten sonra konserine Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Nâzım için yazdığı ve Zülfü Livaneli’nin bestelediği “Yiğidim Aslanım” şarkısıyla başladı.

Yeni Türkü, 1977’de Ankara Fen Lisesi’nden arkadaş olan Derya Köroğlu ve Selim Atakan tarafından kuruldu. Şiir uyarlamaları yaptıkları dönemde Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde  okuyan Yaşar Miraç’ın da bazı şiirlerini bestelemeye başladılar. Miraç, o dönem çıkardığı gazetenin adı olan “Yeni Türkü”nün gruba yakışacağını söyleyerek, onlara bu ismi hediye etti. Selim Atakan’ın eşi Zerrin Atakan da vokalist olarak gruba katılınca Yeni Türkü’nün ilk kadrosu şekillendi. Bu kadro 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsü’nü çıkardı. 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Nâzım Hikmet gibi isimlerin şiirlerinden düzenlenen bu albüm yasaklandı.

Albüm çalışmalarının yanında film ve dizi müzikleri de besteleyen grubun yıllar içinde kadrolarında değişiklikler oldu. Bugün grup Derya Köroğlu, Erkin Hadımoğlu, Serdar Barçın ve Furkan Bilgi ile çalışmalarına devam etmektedir.

 

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir