
Ali Galip Savaşır ve Zülfü Livaneli Kapanış Konuşması – 2022 Nâzım Hikmet
4 Haziran 2022 tarihinde Puşkin Tiyatrosu’nda düzenlenen Nâzım Hikmet’i Anma Etkinliğimizde Ali Galip Savaşır ve Zülfü Livaneli Kapanış Konuşmasını yaptılar.
Nâzım Hikmet’in ölümünün 53. yılı anma etkinlikleri kapsamında, 3 Haziran 2016 tarihinde Moskova’da düzenlenen gecede Zülfü Livaneli’ye Nâzım “Hikmet Dostluk Ödülü” Ali Galip Savaşır tarafından takdim edildi.
Ömer Zülfü Livaneli (20 Haziran 1946 doğumlu, Ilgın, Konya), Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.
Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri Joan Baez, Maria Farantouri, Maria del Mar Bonet, Leman Sam, Sezen Aksu, Gülden Karaböcek gibi yerli ve yabancı sanatçılar tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.
1996 senesinde UNESCO tarafından büyükelçilik verildi. Sanat kariyerinin yanı sıra siyasete de giren Livaneli, 2002 genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili seçildi. Zülfü Livaneli, 1978 yılında yaptığı “Nazım Türküsü” adlı albümünde Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.
“Arafat’ta Bir Çocuk”, “Geçmişten Geleceğe Türküler”, “Sis”, “Orta Zekalılar Cenneti”, “Diktatör ile Palyaço”, “Sosyalizm Öldü mü”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma”, “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm”, “Mutluluk”, “Leyla’nın Evi”, “Sevdalım Hayat”, “Son Ada”, “Sanat Uzun, Hayat Kısa”, “Serenad” ve Kardeşimin Hikâyesi kitaplarının yazarı olan Livaneli, uluslararası kültür çevrelerinde tanınmakta ve saygı görmektedir.
Nâzım Hikmet bizim nefes borumuzdu, bizim kuşak için deniz feneriydi. Edebiyat dilimizi geliştiren ve Türkçeyi dünya dilleri arasında edebiyat dili olarak kabul ettiren 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biriydi.
4 Haziran 2022 tarihinde Puşkin Tiyatrosu’nda düzenlenen Nâzım Hikmet’i Anma Etkinliğimizde Ali Galip Savaşır ve Zülfü Livaneli Kapanış Konuşmasını yaptılar.
4 Haziran 2022 tarihinde Puşkin Tiyatrosu’nda düzenlenen Nâzım Hikmet’i Anma Etkinliğimizde yazar Zülfü Livaneli konuşma yaptı. 4 июня 2022 года
4 Haziran 2022 tarihinde Puşkin Tiyatrosu’nda düzenlenen Nâzım Hikmet’i Anma Etkinliğimizde yazar Zülfü Livaneli Nâzım Hikmet’in ‘’Ben yanmasam…’’ şiirini okudu.
4 Haziran 2022 tarihinde Puşkin Tiyatrosu’nda düzenlenen Nâzım Hikmet’i Anma Etkinliğimizde yazar Zülfü Livaneli Nâzım’ın Hikayesini anlattı. 4 июня 2022
Ellerinde karanfillerle Nâzım Hikmet için bir araya gelen gençler; şairin mezarına çiçekler ve kâğıtlara yazılı şiirler bıraktı Moskova Nâzım Hikmet
Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır, bu vakfın kuruluşuna verdiği destek nedeniyle Onursal Başkan olan değerli sanatçı
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, 29 Kasım 2019 tarihinde Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da kuruldu.Nâzım Hikmet’i anma etkinliklerini senelik törenlerden daha öteye taşımak, organizasyona uluslararası bir nitelik kazandırmak için Türkiye’deki Nâzım dostu sanatçılarımızın da desteğiyle, Rusya sanat – kültür dünyası ve eğitim kurumları ile işbirliği yapmak, bu alanda faaliyetleri arttırmak ve Nâzım Hikmet müzesi kurulması çalışmalarına destek olmak gibi hedeflerle yola çıkıyor.