Ölümünden kısa süre önce Medyagünlüğü’nden gazeteci Fuad Safarov ile görüşen Borisov, Hikmet’in günümüz tiyatrosunun gereksinim duyduğu bir yazar ve şair olduğunun altını çizen bir röportaj yaptı.
Borisov; “Büyük şair Hikmet’i ilk kez bana ünlü Sovyet tiyatro yönetmeni akademisyen Marianna Ter-Zaharova anlattı. İkisi dosttu. Ben de daha sonra eserlerine ilgi duymaya başladım” cümleleri ile ilk defa Nâzım’a nasıl ilgi duyduğunu ve şairin eserlerini öğrencilik yıllarında okumaya başladığını söyledi.
Rus yönetmen şu cümleler ile röportaja devem etti: “Nâzım kelimenin gerçek anlamıyla büyük bir şair, tiyatro ve oyun yazarıydı. Günümüzde yaşanan sorunları dile getiren bir büyük insan, çok zeki bir yazardı. Tiyatro eğitimi sırasında onun eserlerinden yararlanıyoruz. Fakat çok isterdim ki, sadece eğitim sırasında değil, Moskova tiyatrolarında da onun eserlerini sık sık sahneye koyalım.”
Türkiye ile bu konuda ortak kültürel projeler üretmeye hazır olduklarını şu cümleler ile ifade etmişti: “Gelin, Nâzım’ı Moskova’da bir daha yaşatalım. Onun eserlerini başta Moskova olmak üzere Rusya tiyatrolarında sık sık sahnelememiz, büyük şairi yaşatmamız için en güzel vesile olur. Ayrıca, Nâzım’ın eserleri günümüz tiyatrosuna yakışan güzel eserler. Bu konuda Türkiye ile ortak projeler hazırlayabiliriz. Ben ve tiyatromuz hazırız.” Maalesef ömrü bu projeyi hayata geçirmeye yetmedi.
Yorum Ekle