Dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet'in Moskova'da Novodeviçiy Mezarlığı'ndaki anıt mezarını yapan heykeltraşlardan Nikolay Silis, onu saygı ve sevgiyle andığını vurgulayarak, "Nâzım her şeyden önce insandı, vefalı dostumuzdu, bize çok sahip çıktı" dedi.

Dünyaca ünlü şair Nâzım  Hikmet’in Moskova’da Novodeviçiy Mezarlığı’ndaki anıt mezarını yapan heykeltraşlardan Nikolay Silis, onu saygı ve sevgiyle andığını vurgulayarak, “Nâzım  her şeyden önce insandı, vefalı dostumuzdu, bize çok sahip çıktı” dedi.

2016 yılında Sputnik muhabiri Fuad Safarov’a konuşan 89 yaşındaki ünlü Sovyet ve Rus heykeltraş Silis, şair ile ilgili anılarını paylaştı.

Silis, “1955 yılında Nâzım’ın desteğiyle ben ve Vladimir Lemport, Moskova Devlet Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nde kendi eserlerimizi sergilemeyi başardık. Biz genç heykeltraşlara o dönemler sergi açmak pek nasip olmuyordu. Nâzım  bunu öğrenince bize yardım etmek için üniversitede öğrencilerle görüş toplantısı çerçevesinde sergimizi organize edeceği sözünü verdi. Şair sözünü de tuttu. Serginin açılışına çok sayıda öğrenci katıldı, çok kalabalıktı. Öğrenciler Nâzım’a sorular soruyor, Nâzım da hevesle yanıt veriyor ayrıca mimarlık sanatını da anlatıyordu. Şair bizim sanatımızdan da anlıyordu. Buna çok şaşırmıştık” diye konuştu.

Nâzım  ile dostluklarının ileriki yıllarda da devam ettiğini belirten sanatçı anılarına şu cümlelerle devam etti: “Nâzım  Moskova’da bizim atölyemizi sık sık ziyaret eder, çalışmalarımızı desteklerdi. Ben, Lemport ve Vadim Sidur üçümüz birlikte çalışıyorduk. Moskova Merkez Edebiyat Evi’nde sergilerimizin organize edilmesinde bize yardımcı oluyordu. Hiç unutmam, bir gün edebiyat evinde müdür sergimizin kapatılması talimatını verdi. Nâzım  duruma çok sinirlenerek, ‘Gidip canlarına okuyacağım!’ diye bizi sakinleştirdi.”

Silis, Nâzım’ın vefatı ve heykelinin yapımı hakkında şunları söyledi: “Nâzım’ın vefat ettiğini duyunca çok üzülmüştük. Eşi Vera Tulyakova bizden şairin anıt mezarını yapmamızı rica etti. Ben ve Lemport bunu sevgi ve saygıyla yaptık. Nâzım her şeyden önce insandı, vefalı bir dosttu. Bizim ilk çalışmalarımıza Nâzım  destek verdi, sergilerimizin organize edilmesine o yardımcı oldu. Verdiği sözü tutarak bizi o dönem yalnız bırakmadı. Hep bize sahip çıktı.”

РОССИЙСКИЙ СКУЛЬПТОР, СОЗДАВШИЙ НАДГРОБИЕ НАЗЫМА ХИКМЕТА: «ПРЕЖДЕ ВСЕГО НАЗЫМ БЫЛ ПРЕДАННЫМ ДРУГОМ»

Один из авторов надгробия всемирно известного поэта Назыма Хикмета, Николай Силис отметил, что он с любовью и почтением вспоминает великого писателя: «Назым Хикмет прежде всего был человеком, нашим преданным другом, который поддерживал нас».

В своем интервью, данном журналисту Спутника Фуаду Сафарову в 2016 г., 89-летний советский и российский скульптор поделился своими воспоминаниями о турецком поэте.

Цитата: «В 1995 г. при поддержке Назыма мы с Владимиром Лемпортом организовали выставку своих работ в клубе гуманитарных факультетов МГУ. В те времена возможность выставиться была равна почти нулю. Тем не менее, Назым пообещал организовать выставку с нашими работами в университете в рамках встречи со студентами, и он сдержал свое слово. На встрече было так много студентов, что негде было встать. Студенты задавали Назыму вопросы, на которые он с удовольствием отвечал. Он рассказывал про наше творчество, в котором он хорошо разбирался. Мы были очень удивлены».

Скульптор отметил, что их дружественные отношения с Хикметом продолжались и в последующие годы: «Назым часто приходил в нашу мастерскую в Москве. В мастерской нас работало трое: я, Владимир Лемпорт и Вадим Сидур. Назым помогал нам в организации выставок в Центральном доме литераторов. Я никогда не забуду, как однажды, когда руководитель Центрального дома литераторов дал распоряжение закрыть нашу выставку, Назым сказал: «Я им сейчас устрою!».

Узнав о смерти Назыма, Николай Силис был глубоко огорчен. Также скульптор рассказал, как зародилась идея создания надгробного камня для известного поэта: «Мы были сломлены новостью о смерти Назыма. Его cупруга, Вера Тулякова, обратилась к нам с просьбой соорудить надгробие для писателя. Мы с Лемпортом с большим вниманием выполнили эту просьбу. Назым прежде всего был человеком, нашим преданным другом. Он поддерживал нас на заре нашей карьеры, помогая нам в организации выставок. Он сдержал данное нам слово и не оставил нас одних. Он заботился о нас».

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir