Rus-Türk İşadamları Birliği’nin organize ettiği 03.06.2011 tarihli etkinliklerin ikinci ayağı, Nâzım Hikmet Kütüphanesi’nde, çocuk okuma salonunun açılışı yapıldı.
Ali Galip Savaşır Türkiye’den gelen tüm konuklara, sayın büyük elçimize ve ayrıca kütüphane konusunda kendilerine bilgi veren Suat Taşpınar’a teşekkürlerini sundu. Kütüphanenin bundan sonraki tüm ihtiyaçlarında RTİB olarak tam destek vereceklerini belirtti.
Açılışın ardından Nâzım Hikmet Kütüphanesi’ndeki Rus çocuklar tarafından çizilen “Dünyayı Çocuklara Bırakalım” konulu resim sergisi gezildi.
Sokol bölgesindeki Novopesçenaya sokağında bulunan ‘59 Numaralı Nâzım Hikmet Kütüphanesi’nin hikayesini, kütüphanenin müdürü Svetlana Şapkina şu şekilde anlatır.
“Kütüphanemiz kapılarını ilk kez, Mart 1952’de açtı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde, o zaman henüz yeni kurulmaya başlanan Pesçanaya Mahallesi’ndeki kitapseverlerin buluşma noktası oldu. Kütüphanedeki kitapların çoğu, Nekrasov Kütüphanesi tarafından hediye edilmişti. Kütüphanemiz açılışından bu yana, bölgedeki en önemli kültür merkezlerinden biri haline geldi. Yuriy Nagibin, Bella Ahmadullina ve Rimma Kazakova gibi ünlü Sovyet şair ve yazarlar sık sık kütüphaneyi ziyaret ediyordu. Nâzım Hikmet, kütüphanemize çok yakın mesafede bulunan 2. Pesçanaya Sokağı’nda yaşıyordu. Dolayısıyla kütüphaneye uğrarmış. Kütüphaneye ilk kez 1961 yılında onur konuğu olarak geldi ve sevenlerinin önünde şiirlerini okudu. ”
1961 yılında, Nâzım Hikmet’le kütüphanede bir araya gelen okurlar, bu buluşmadan derinden etkilenmişler. Şairin 1963 yılında vefat etmesinin ardından adını yaşatmak amacıyla 1973 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’ne başvurarak kütüphaneye Nâzım Hikmet adının verilmesi taleplerini iletmişler. Fakat kütüphane Nâzım Hikmet adını, uzun bir sürecin ardından 1981 yılında alabilmiş
Yorum Ekle