Nâzım Hikmet 120. Yaşında!
Türkçenin büyük şairi Nâzım Hikmet doğumunun 120. yıl dönümü olan 25 Ocak 2022 tarihinde Moskova’da anıldı!
Moskova Yazarlar ve Yayıncılar Birliği’nde, Rus ve Türk akademisyenlerin, Rus-Türk iş dünyası temsilcilerinin ve Moskovalı öğrencilerin büyük ilgisi ve katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlikte Anastasia Zolotuhina tarafından bir sunum hazırlandı.
Konstantin Simonov
“İnsanların evine gittiğinde kendini kendi evindeymiş gibi hissetmeyi severdi ve ona gelen herkesin de kendisini evindeymiş gibi hissetmesini isterdi.”
Behçet Necatigil
“Dolgun, güzel yazıyor; türkçeyi çok rahat, kıvrak ve çarpıcı kullanıyordu. Bana ana dilimin güzelliğini göstermiş şairlerden biridir.”
Memet Fuat
“Şiir yazmaya başladıktan aşağı yukarı dört beş yıl sonra Nâzım Hikmet temiz bir dille yazan, hem konuları, hem de söyleyişiyle heceleri izleyen genç bir şair adayıdır.”
Haluk Şahin
“Nâzım’ın memleket şiirleri, mahpusluk şiirleri, hele o ‘deli hasret, deli hasret’ şiirleri ak güvercinler gibi havalanıp Anadolu’nun derin mavi gökyüzünde taklalar atmaya, pikeler yapmaya başladılar.”
Alexey Surkov
“İnsanlığın kaderi ile ilgili endişeler onu Prag’a, Budapeşte’ye, Paris’e ve Karayipler’deki Küba adasına götürüyor… İnsanlar, Nâzım’ın bu sağır yıllarda yazdığı şiirleri sayfa sayfa okurken, onların zihinlerinde emekçi halkının hakları uğruna savaşan komünist ve savaşçı bir şair yükseliyor.”
İbrahim Balaban
“Nâzım, tutukevinin her hücresine girip çıkıyordu: Hangi konuda olursa olsun, tutukluların anlattığı her şeyi dinliyordu. İlk gelenden telaş içinde kâğıt kalem istiyor, sonra kâğıdın üzerine bir şeyler çiziktiriyordu. En beklenmedik bir anda ayağa fırlıyor, odasına seğirtiyordu. Daha sonra, yazı makinesinde saatlerce şiirler yazıyordu.”
Radiy Fiş
“Hapishane hücresinin soğuk duvarlarının arasında yatan Nâzım, yaratıcılıkta teselli bulmuştu. En basit, en küçük şeylerde güzellik görebilen şair hapishanenin zalim şartlarında bile ilhamını kaybetmemişti.”
Gün Benderli
“Nâzım Abi hakkında çok şey söylendi, söyleniyor. Birçokları onun hayatında, kendi siyasi görüşlerine destek olabilecek bir duruş, bir söz, bir ses arıyor ve bunları tartışma konusu yapmaya çalışıyor ve yapıyor. Kimileri için Atatürkçü Nâzım Hikmet, kimileri için komünist Nâzım Hikmet. Kimileri için Stalinist Nâzım, kimileri için Leninist Nâzım. Ben, İnsan Nâzım Hikmet diyorum. Yanlışlarıyla doğrularıyla, inançlarıyla, tutkularıyla, gücüyle, zayıflığıyla İnsan. Şair, yazar, devrimci, cesur, korkak, işçi, paşa torunu. Hepsi birden.”
Lui Aragon
“Bizim Commune dergisinin mart 1936 sayısında Taranta Babu’ya mektuplar benim zorumla yayımladığında Nâzım’ı buralarda tanıyan birkaç kişiden biri de bendim. Bundan neredeyse otuz yıl sonra Paris’te görülmüş en inanılmaz anma törenlerinden birinde yıkılırcasına dolu Pleyel salonlarında aynı Nâzım anılıyor ve onun özgürlüğü için bir şeyler yapmış olduğum için kendimle gurur duyuyordum…Nâzım hayatımda hiç olmazsa bir kez olsun geleceği gözlerimle görmek duygusunu bana vermişti!”
Evgeniy Evtuşenko
“Çok ilgi çekici bir insandı. Herkes onun gibi komünist olsaydı belki ben de komünist olurdum.”
Valentin Pluçek
“Nâzım Hikmet unutulmaz bir Türk yazardır. Ayrıca bu Türk komünist yazar, ulusal sınırların prangalarını aşmaktadır. Sanatta sadece bir ülkenin temsilcisi olduğunu hissettirmekle kalmıyor, tam anlamıyla tüm ilerici insanlığın çıkarları uğruna bir yaşam sürdürüyor.”
120 лет со дня рождения Назыма Хикмета!
В Москве почтили память великого турецкого поэта Назыма Хикмета по случаю 120-летней годовщины со дня его рождения.
На торжественном вечере также выступили студенты московских ВУЗов, изучающие турецкий язык и литературу. Посольство Турции в Москве наградило их памятными подарками.
NazımHikmet.com
Rusya Moskova Anma Etkinlikleri 2022
Blog, Video 2022, 2022 Videolar Nâzım Hikmet`i Anma Etkinlikleri
Yorum Ekle