2013 yılı “Nâzım Hikmet’i Anma Etkinlikleri” kapsamında şairin mezarı başında düzenlenen törende büyük sanatçı Zülfü Livaneli kürsüye davet edildi.
Aslında neler söyleyeceğimizi herkes biliyor. Buraya gelen Nâzım dostlarının hepsinin içinde Nâzım ile ilgili cümleler, güzel dilekler var elbette. Bende bir iki kelime söyleyeyim.
Geceleri gökyüzüne baktığım zaman aklıma Nâzım geliyor, özellikle böyle şehirden uzak yerlerde. Her zaman geliyor da özellikle öyle geliyor… Ve O’nu şöyle görüyorum; dünya da karanlık değil mi gece gökyüzü… Her taraf kapalı. bu kötülüğün, karanlığın örgütlü olması… Ama onu aydınlatmaya çalışan, o karanlığı yırtmaya çalışan tek tek yıldızlar var. O yıldızlardan birisi Nâzım Hikmet. Aynen Pablo Neruda gibi, Lorca gibi aynen bu dünyaya gelmiş geçmiş büyük sanatçılar gibi…
Ve Nâzım Hikmet’in çok önemli bir yönü edebiyat tarihinde kalmış bir şair olmayışı. Çok zor bir şey bu. Bize şimdi doğal geliyor. Nâzım Hikmet’i anmak, O’nun şiirlerini bilmek ki hepimiz ezbere biliyoruz, Türkiye’deki milyonlarca kişi biliyor. Bu bize normal gibi geliyor ama değil. Bir halkın geçen yüzyıl başında doğmuş bir şairi bugün şiirleri ile anması, devam etmesi. Özellikle onun zamanında hiç bulunmayan ve görse şaşıracağı bu elinizde ki aletlerle, sosyal medyada paylaşılması, gençliğin bambaşka bir şekilde taşıması; bu da bir devrim aslında… Devrim, teknolojik devrime Nâzım’ın devrimciliği ekleniyor. Bugün görüyoruz; bazı iktidarların aman şu “Twitter” başa bela dediği bir yakınma ortaya çıkıyor. Ve Nâzım hala yaşayan bir şair olduğu için, şiirinin etkisi hala çok büyük olduğu için bugün işte geçmişte tarihte kalmış bir şair olarak değil gerçekten mücadelenin içinde bir şair olarak O’nun sevenleri var. Kızanları da var. Bu kızanlara bakıyoruz; onlar düşünen insana düşman dedikleri Nâzım’a kızgınlar. Çünkü O’nun şiiri hala savaşta. Pir Sultan Abdal’ın dizeleri vardı, Hz. Ali’nin atı Düldül’ü kastederek “Yemen’den öte bir yerde Düldül hala savaştadır.” diye. Nâzım hala savaşıyor. O’nun savaşına layık olalım. Gezi Parkı’ndakiler O’na layık olmak için oradalar.

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir