NÂZIM HİKMET’İN YAŞAM ÖYKÜSÜ

Nâzım Hikmet (Selanik, 15 Ocak 1902 – Moskova, 3 Haziran 1963) Bahriye Mektebi’ni bitirdi (1919), Hamidiye Kruvazörü’ne stajyer bahriye subayı olarak atandı. 1920’de sağlık kurulu kararıyla askerlikten çıkartıldı. Ocak 1921’de Milli Mücadele’ye katılmak üzere Anadolu’ya geçti. Cepheye gönderilmedi, bir süre Bolu’da öğretmenlik yaptıktan sonra Eylül 1921’de Batum üzerinden Moskova’ya gitti, Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde (KUTV) okudu. 1924’de Türkiye’ye döndü, bir yıl sonra yeniden Moskova’ya gitti, 1928’e kadar kaldı. 1928’de döndüğünde bir süre tutuklu kaldı. Şiirleri ile ilgili açılan pek çok davada beraat eden Nâzım Hikmet, 1933’den başlayarak, 1938’e kadar “gizli örgüt kurmak” suçlarından tutuklandıktan sonra, bu tarihte “orduyu ve donanmayı isyana teşvik” suçlarından tutuklandı. Düzmece davalarla yaşamının on yedi yılı hapishanelerde geçer. 14 Temmuz 1950’de çıkan Genel Af Yasası’ndan yararlanarak, 15 Temmuz’da serbest bırakıldı. Yasal olarak yükümlülüğü olmamasına karşın, askerliğine karar alınmasını hayatına yönelik bir tehdit gördüğü için 17 Haziran 1951’de İstanbul’dan ayrıldı, Romanya üzerinden Moskova’ya gitti. 25 Temmuz 1951 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Ölümüne kadar pek çok ülkeye seyahatler yaptı, konferanslar verdi, şiirlerini okudu. Cezaevi yıllarından kalan hastalıklar onu rahat bırakmaz ve acılı yüreği 3 Haziran 1963 günü sabahı Moskova’daki evinde durur. Moskova’da Novodeviçi Mezarlığı’nda gömülüdür. 

“…yazılarım otuz kırk dilde basılır / Türkiye’mde Türkçemle yasak”
dediği şiirleri ancak ölümünden sonra basılır ülkesinde…
Hakkımızda
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, 29 Kasım 2019 tarihinde Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da kuruldu.

Nâzım Hikmet’i anma etkinliklerini senelik törenlerden daha öteye taşımak, organizasyona uluslararası bir nitelik kazandırmak için Türkiye’deki Nâzım dostu sanatçılarımızın da desteğiyle, Rusya sanat – kültür dünyası ve eğitim kurumları ile işbirliği yapmak, bu alanda faaliyetleri arttırmak ve Nâzım Hikmet müzesi kurulması çalışmalarına destek olmak gibi hedeflerle yola çıkıyor.

Gençlik Komitesi
Vakfımız, 2021 yılından itibaren etkinliklerimizi akademik çevreye yaymak amacıyla, Moskova Devlet Üniversitesi, Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi, Kazan Federal Üniversitesi ve Güney Federal Üniversitesi gibi saygın kurumlarla işbirliği içinde Nâzım Hikmet’in yaşamına ve eserlerine dayanan Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Gençlik Konferansını düzenlemeye başladı. <br> Gençlik konferansımız, Nâzım Hikmet ve eserlerinin başta üniversite öğrencileri ve gençler olmak üzere daha çok sayıda insan tarafından bilinirliğine fayda sağlamak ve Rusya’da Türkçenin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl çok sayıda üniversitenin, akademisyen ve öğrencinin katılımıyla büyük bir ilgiyle takip edilmektedir.
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı
Nâzım Hikmet Dostluk Ödülleri

2013 yılında Nâzım Hikmet’in aramızdan ayrılışının 50.yılında düzenlenen anma etkinliklerine, Türkiye’den Moskova’ya aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, Selçuk Yöntem, Zeynep Oral, Edip Akbayram, Hıfzı Topuz, Zuhal Olcay, Ahmet Mümtaz Taylan ve Güvenç Dağüstün gibi duayenlerin bulunduğu büyük bir sanatçı heyeti katılım sağladı. Etkinlik çalışmaları sırasında öne çıkan bir fikir sanatçılarımız ve Anma Komitesi tarafında büyük bir heyecanla karşılandı ve her yıl anma etkinlikleri kapsamında Nâzım Hikmet Dostluk Ödülleri verilmesinde karar kılındı.

Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel bağların güçlendirilmesi, Nâzım’ın eserlerinin halka ve daha geniş kitlelere ulaştırılması, ülkelerin ve toplumların birbirlerine olan dostluğuna katkı sağlaması konularının komite tarafından başlıca kriter olarak ele alındığı onur ödüllerinin ilki 3 Haziran 2014 tarihinde Moskova’da düzenlenen akşam konseri öncesinde, Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel bağların geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı Türkolog Sn. Svetlana Uturgauri’ye takdim edildi. 

3 Haziran 2023
Nâzım'ı Anıyoruz

Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu, bu davet bizim…