Nâzım’ın ölümünün 54. yıldönümünü anma etkinlikleri akşam konuşmalar, belgesel gösterimi, ödül töreni ve konserle devam etti. Sunuculuğunu Alisa Burova’nın yaptığı gecenin açılış konuşmasını RTİB/Nâzım Hikmet’i Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır yaptı. Konuşmasının tam metni:
“Değerli Büyükelçim, Türkiye’den gelen kıymetli aydınlarımız, sanatçılarımız, değerli Nâzım dostları,
Büyük şairimiz Nâzım Hikmet’in ölümünün 54. yılında Moskova’da bir kez daha bir aradayız. Hepiniz bu güzel geceye hoş geldiniz!
Bu sabah her 3 Haziran’da olduğu gibi yine Nâzım’ın Novodeviçye’deki mezarı başında toplandık. Yine onun dizeleri ile hayata dair umudumuzu tazeledik. Yine onun Moskova’da yürüdüğü sokaklarda, meydanlarda yürüyüp buraya geldik, Nâzım’ın gölgesinde buluştuk, soluklandık…
Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB)’in 1990’ların sonunda başlattığı Nâzım Hikmet anma törenleri artık Rusya’da yaşayan Türk toplumunun ve Rus dostlarının sağlam bir geleneğine dönüşmüş durumda.
Sabah mezar başındaki konuşmamda da vurguladım; bu etkinlikler RTİB üyesi işadamlarımızın girişimi, başta Türkiye’deki Nâzım Hikmet Vakfı olmak üzere değerli kurumlarım katkısı, aydınlarımızın, sanatçılarımızın fedakarlıkları, Moskova’daki Büyükelçiliğimizin desteği ve işçisinden öğrencisine, gazetecisine, Rusya’daki toplumumuzun ve Rus dostlarımızın sahip çıkmasıyla sürüyor. Yani hepimizin ortak çabası.
Maalesef politikanın “birleştirici” yönünden uzaklaşıp, benzerliklerimizden çok farklılıklarımızı ön plana çıkarmaya başladığımız bir dönemde, Nâzım “zamanın ruhuna” inat, yine ortak paydamız olarak bizi birleştiriyor; yakınlaştırıyor. Ne mutlu bize…
Son yıllarda bizi fazlasıyla üzen bir tablo var: Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi yüzünden yaşadığımız sorunlar, buradaki toplumumuzun varlığını azaltmaya, eritmeye devam ediyor. Maalesef son birkaç yıldır 3 Haziranlarda bu salonda toplananların sayısı da azalıyor. Halledilemeyen siyasi sorunlar, emeğiyle, çabasıyla, sevgisiyle, sermayesiyle iki ülkede kurulan ortak hayatları baltalıyor. Eski güzel günlerin, işbirliği ve dostluğun çiçeklendiği zamanların umuduyla yaşamaya devam ediyoruz.
Dileriz bu zor günleri de atlatırız. Biz Nâzım’ın deyimiyle, “imkansızlığı seviyoruz ama asla ümitsizliği değil..” Bugün yaşadıklarımızdan ders çıkarıp, geleceğe umutla bakmak istiyoruz.
Biliyorsunuz, anma törenlerinin bir başka geleneği olarak her yıl Nâzım Hikmet Dostluk Ödülleri veriyoruz.
Bu yıl Dostluk Ödülünü iki değerli isme vereceğiz:
Ankara’da Aralık 2016’da uğradığı kalleş suikast sonucu hayatını kaybeden, ilişkilerimizin gelişimine büyük katkısını unutmayacağımız Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un anısına, eşi Marina Karlova’ya ‘Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü’nü takdim edeceğiz.
Ödülü alacak ikinci değerli isim, Türk-Rus ilişkilerine bir aydın olarak, Nâzım dostu olarak katkılarından dolayı saygıdeğer sanatçımız Rutkay Aziz olacak.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesi için, halkları dostluğu için, barış ve huzur dolu gelecek için mücadele edenleri, önderlik edenleri unutmayacağız.
İlişkilerinizi dinamitleyenleri, yapmaktan değil yıkmaktan haz alanları, barış güvercinine kanlı parmaklarıyla tetik çekenleri de unutmayacağız.
Bu vesile ile büyük şairimiz Nâzım Hikmet’i bir kez daha saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyorum. Hepinizi en güzel duygularımla selamlıyorum!”
Yorum Ekle