Değerli şair ve edebiyat insanı Ataol Behramoğlu Nâzım Hikmet’i anma etkinlikleri kapsamında şairin mezarı başında konuştu.

62 yaşında dünyaya erken veda eden Nâzım’ın; 12 senelik tutsaklık ve sonrasında takip edilmesi, öldürülme korkusu, askere alınma tehditleri gibi nedenlerden dolayı 50 yaşında bir adamın ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış olması ve 10 yıl boyunca ülkeden ülkeye göçmen kuşlar gibi göçmüş, memleket hasreti ile kavrulmuş bir adam olduğundan bahsederek konuşmasına başladı. Son yıllarında olduğundan daha yaşlı görünmesinin ve erken ölümünün sebebinin bunlar olduğunun altını çizdi.

Sadece Nâzım’a değil; Aziz Nesin, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Hasan İzzettin gibi sayısız aydınına bu zulüm yapıldığını ve maalesef günümüzde de belli ölçüde devam ettiğini söyleyerek acı çeken aydınlarımızı anmıştır.

Yazarlar ve sanatçılarda Türkiye’nin büyükelçileri gibidir; Nâzım Hikmet şu anda Türkiye’nin Dünya’da en büyük elçilerinden bir olduğunu söylerken bu arada Mustafa Kemal’i de saygı ile anmıştır.
“Yazarlar ve sanatçılar doğru konuşmak zorundadır.” diyerek Türkiye’nin şu an ki sıkıntılarını açıkça dile getirerek dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Nâzım’ın Türk şiirine devrimci bir açılım kazandıran yenilikçi bir şair olduğunu ayrıca modernist bir tiyatro yazarı olduğunu belirtmiştir.“Nâzım Hikmet, Rusya ve Türkiye arasında bir dostluğun simgesi olarak yaşamaya devam edecektir.” cümlesi ile konuşmasına son vermiştir.

Nâzım HİKMET

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı

Tüm Yazılara Bak

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir