Nâzım Hikmet Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ilk gece de açılış konuşmasını yapmak üzere T.C. Moskova Büyülelçisi Halil Akıncı sahneye davet edildi.
Bu Akşam Türkiye’nin büyük şairi, büyük vatansever Nâzım Hikmet’i anmak için buradayız.
Nâzım Hikmet’i bu sabah mezarı başında insan olarak Nâzım Hikmet’in özellikleri konusunda sabah biraz bilgi paylaşmaya çalıştım. Bu akşamda idealist Nâzım Hikmet hakkında konuşmak istiyorum.
Nâzım Hikmet daha genç bir insanken Anadolu’ya arkadaşı Vala Nureddin ile beraber kurtuluş savaşına katılmıştır. Daha sonra dünyanın kurtuluşunu gördüğü dünyada ilk sosyalist devlet saydığı Rusya’ya tahsilini tamamlamak üzere gelmiştir. Siyasi mücadeleden hiç bir zaman yılmamıştır. Mensup olduğu komünist partisi1936 yılında kendisini Kemalistlere yakın olmakla, Kemalizme meyil etmekle suçlamıştır. Nâzım Hikmet’in düşüncelerinin temelinde vatanseverliğin yattığının en iyi göstergesi budur.
Bir yandan vatanının daha ilerde ki kurtuluşunu ve insanların refahını ve mutluluğunu Sosyalizm de ararken o günün şartları içinde Kemalizmin takip edilebilecek yegane yol olduğunu görmüştür ve vatanseverliği gereği Kemalizme meyletmiştir.
Şiirleri genellikle bir mesaj vermeye yönelikti. 1930 yahut 31 yılında yazdığı bir şiirde havanın kurşun gibi ağır olduğundan bahsetmiştir. İtalya’da faşizmin yerleştiği, Nazizmin Almanya’da iktidarı ele geçirmesine çok az zaman kaldığı bir zamandı. Ama aktivist Nâzım Hikmet sadece havanın kurşun gibi ağır olduğunu tarif etmekle kalmıyor, aynı zamanda mücadeleye çağırıyor. Herkesi kurşun eritmeye çağırıyor.
Bu akşam sizlerin beraber gösterilerini paylaşacağımız topluluk Nâzım Hikmet’in bu mesajlarını size onun şiirleri ile vermeye çalışacak. Herkes mesaj verebilir, herkes siyasi mesaj verebilir. Fakat bunu şiirle vermek ve bunun da üstüne bu şiiri besteleyerek dinleyicilerle, seyircilerle paylaşmak herhalde daha etkili. Etkili olmasa bile güzel bir yöntem.
Biraz sonra sizlerle Nâzım Hikmet şiirlerini paylaşacak olan topluluk içinde benim için ilginç olan bir nokta var. Benim babam Nâzım Hikmet şiirlerinin rahatlıkla okunduğu hatta okul kitaplarına girdiği bir zamanda büyüdü. Benim neslimde Nâzım Hikmet okumak yasaktı. Ama şimdi birisi görselleri hazırlamaya yardımcı olan öbürü de orkestrada yer alan iki oğlumuz bugün Nâzım Hikmet şiirlerini serbestçe okuyabiliyorlar. Bu Türkiye’nin tarihi bakımından çok ilginç bir gelişmedir.
Beni sabırla dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.
Ve bir kez daha Nâzım Hikmet’in ölümünü beraber andığımız için mutluluğumu belirtmek isterim.
#HalilAkıncı #NazımHikmet #RTİB #Nazımhikmetanma
Video 2010, Nâzım Hikmet`i Anma Etkinlikleri 2010 Videolar
Yorum Ekle